Tove Dahlberg
Sopran-mezzo

Foto: Malin Tvedt

Tove Dahlberg har sedan studierna vid Operahögskolan i Stockholm främst varit verksam utomlands. Hon har haft solistuppdrag vid Covent Garden i London, La Monnaie-operan i Bryssel och Lincoln Center i New York, samt på operafestivalerna i Glyndebourne (England), Florens, (Italien) och Aix-en-Provence (Frankrike). Bland rollerna märks Dorabella i Così fan tutte och Cherubin i Figaros bröllop (Mozart), Kleopatra i Julius Caesar (Händel) samt titelrollerna i Julie (en ny opera av Philippe Boesmans baserad på Strindbergs drama) och Pelléas och Mélisande (Debussy). Hon har sjungit med dirigenterna William Christie, Kazushi Ono, Antonio Pappano och Sir Charles Mackerras för att nämna några.

Tove går att höra på flera inspelningar, exempelvis i Mozarts C-mollmässa med the Handel and Haydn Society i Boston (cd) och i BBC:s Emmybelönade musikfilm Till minne av Auschwitz (dvd). Uppsättningen av Così fan tutte vid Lyon-operan i Frankrike har sänts ett antal gånger i både den franska kanalen Mezzo och SVT. Hon har också spelat in romanser för BBC i London och Sveriges Radio.

Tove framträder ofta som konsert- och oratoriesångerska och har bl a sjungit altpartiet i Händels Messias flera gånger med San Francisco Symphony Orchestra. I Sverige har hon gjort roller vid Drottningholms slottsteater och Folkoperan i Stockholm.

 www.tovedahlberg.com